Plaza

Avaruuden kyttä

kirjoittanut Vesa Sisättö6.10.2009

Alastair Reynolds: Prefekti. Tieteisromaani, 590 s. Suomentanut Hannu Tervaharju. Like 2009.

Alastair Reynolds on viime vuosina noussut erääksi luetuimmista tieteiskirjailijoista. Reynoldsin science fiction vastaa monelta osaltaan kuvaa, joka ihmisillä on tieteisfiktiosta: huimia visioita ajassa ja avaruudessa, kiehtovia ja pelottavia keksintöjä, vieraita planeettoja, avaruusaluksia ja selittämättömiä muukalaisia. Kaiken tämän Reynolds tekee parhaimmillaan varmakätisellä taidolla.

Uusin suomennos Prefekti ilmestyi parahultaisesti heinäkuun Finncon-scifitapahtumaan, jossa Reynolds oli kunniavieraana.

Prefekti liittyy löyhästi Reynoldsin luomaan avaruusoopperasaagaan, johon kuuluvat hänen useimmat muutkin suomennetut teoksensa. 2400-luvulla ihmiskunta on asuttanut vieraita planeettoja, muuntanut muotoaan ja kohdannut avaruudessa pelottavia asioita. Romaani sijoittuu Timanttivyöksi kutsutulle habitaattien ketjulle, joka kiertää Yellowstone-nimistä planeettaa Epsilon Eridanin aurinkokunnassa. Habitaatit ovat itsenäisiä avaruusasemavaltioita, joiden asukasluku vaihtelee muutamista sadoista miljooniin. Timanttivyötä pitää yhdessä jatkuva suora demokratia, ja sen järjestystä valvovat prefektit, tulevaisuuden poliisit.

Romaanin päähenkilö Tom Dreyfus on työlleen omistautunut prefekti. Hän on menettänyt vaimonsa 11 vuotta aiemmin onnettomuudessa, johon liittyi salaperäinen Kellomestari, tuntematon elämänmuoto, jota oli yritetty tutkia laboratoriossa huonoin seurauksin. Teoksen nykyhetkessä Dreyfus saa selviteltäväkseen toisen rikoksen: joku on räjäyttänyt kokonaisen habitaatin ja tappanut sen koko noin tuhannen ihmisen väestön.

Pian prefektit huomaavat olevansa keskellä demokratian kriisiä. Timanttivyön datamaailmassa elää Aurora, tietokoneohjelmaksi muuttunut ihminen, joka haluaa kaapata vallan. Prefektit joutuvat tekemään raskaita päätöksiä. Kuinka monta ihmishenkeä voi olla demokratian hintana? Olisiko parempi alistua koneen valtaan, jotta miljoonat voisivat säilyttää henkensä?

Prefekti on läpeensä yhteiskunnallinen romaani – mutta samalla hyvin perinteinen synkkä dekkari. Dreyfus on kuin suoraan film noirin käsikirjasta: kova poliisi, jolla on menneisyys, uskollisia apureita, petollinen pomo ja maine kurittomana, mutta pätevänä. Kaikki tämä on kuitenkin sijoitettu taitavasti keskelle goottilaista avaruusoopperaa. Kirjailija rakastaa groteskeja, julmia ja irvokkaita yksityiskohtia, etenkin sellaisia, joissa ihmiset ja koneet sulautuvat toisiinsa. Kun tavallisessa noir-dekkarissa kirjailija voisi kuvainnollisesti kirjoittaa ”tarjotinta kantavista muodokkaista sääristä”, goottilaisessa scifissä hieman eksentrinen naishenkilö on todella irrottanut jalkansa tehdäkseen niistä kävelevän tarjottimen.

Romaani on erinomaisen sulavasti kirjoitettu. Tarina etenee nopein leikkauksin, ja jännitys pysyy hyvin yllä. Lopussa jännite valitettavasti jossain määrin löystyy, kliimaksi olisi voinut olla näyttävämpi. Tom Dreyfus on päähenkilönä myös turhan tyhjä taulu, geneeristen piirteiden ripustin.

Vesa Sisättö

Ilmestynyt Parnasson numerossa 05/2009.

Tilaa Suuri Kuu -kirjakaupasta

Tämän merkinnän kommentointi on suljettu.

Edellinen kritiikki:

Seuraava kritiikki: